Fotballens historie

 

Fotball er en av verdens aller mest populære sporter, og har røtter helt tilbake i oldtiden. Den fotballen som vi kjenner i dag er riktignok litt nyere, men strekker seg likevel tilbake helt til 1800-tallet i Storbritannia.

Fra Kina og Hellas

Kanskje det første spillet vi kjenner til som minner om fotball er det kinesiske cuju. Dette betyr faktengland_v_scotland_1872isk bokstavelig talt sparke ball, og kan spores tilbake til rundt 5000 f.Kr. Akkurat som i fotball var cuju et spill hvor man kunne berøre ballen med alle kroppens deler unntatt hendene, og man hadde som mål å sparke ballen inn i et nett. På et vis var dette en slags tidlig blanding av moderne fotball og moderne rugby.

Antikkens Hellas hadde også sin versjon av fotball og her ble spillet kalt episkyros eller faininda. Begge disse spillene omhandlet sparking av ball, men utviklet seg senere til å bli mer likt rugby, hvor man også kunne bruke hender og mer voldsom kroppskontakt.

Dagens fotball

Moderne fotball er som sagt mye nyere, men det finnes spor av sporten helt tilbake til 700-tallet i Storbritannia. Det finnes en rekke legender om hvordan spillet oppstod, og en av de mest grusomme i denne forstand er kanskje historien om hvordan hodet til en overvunnet dansk prins ble benyttet som ball etter at britene hadde vunnet et slag. Det finnes dog få historiske kilder rundt tidlig fotball i Storbritannia, så dette er ikke mulig å etterprøve på noe vis.

Som en voldelig og relativt lite organisert sport ble fotball faktisk forsøkt forbydd, blant annet på 1300-tallet da styresmaktene mente at spillet første til kaos og brudd på disiplin. På 1500-tallet var det puritanerne som angrep fotballen, og forbød spillet på søndager på grunn av at det var ansett for å være uanstendig.

Reglene for fotballen slik vi kjenner den i dag ble satt opp og vedtatt på 1800-tallet. På dette tidspunktet ble det bestemt at fotballen skulle være mer organisert og mindre voldelig. Forbudet mot spill på søndager ble naturligvis opphevet, og den aller første fotballklubben, Sheffield FA, ble dannet i 1868. Siden dette har fotballen blitt enormt populær, både som hobby, aktivitet og smaradona_gol_a_inglaterraelvfølgelig blant publikum og ihuga supportere. Det har også blitt populært å ha fotball som tema på interiør som bilder, plakater og faktisk også møbler – furniturebox.no er en av flere som tilbyr dette.