De største fotballrivaliseringene i Europa
Europeisk fotball er fylt med heftige rivaliseringer. Noen handler om geografi, andre politikk og andre igjen om religion. Her er de største fotballrivaliseringene i Europa.
Schalke 04 – Borussia Dortmund
”Revier-Derby” mellom de to største og mestvinnende klubbene i Ruhr-distriktet går tilbake til 20-tallet. Det er derfor vesentlig eldre enn Bundesligaen som ble etablert (med deltakelse av begge klubbene) i 1963. Noen av de verste tyske fotballopptøyene i mange år utspilte seg i forbinnelse med de to klubbenes møte på Signal Iduna Park i oktober 2012. Schalke vant 2-1, men resultatet ble fullstendig overskygget av at over 200 mennesker ble arrestert i forbinnelse med kampen.
Liverpool FC – Manchester United
Både Liverpool og Manchester United har lokalrivaler i deres egen hjemby. Men intet kan måle seg med deres innbyrdes rivalisering som stammer helt tilbake til tiden omkring den industrielle revolusjon. Byene kjempet om å være det økonomiske maktsentrum i Nordveste-England, og opp gjennom det 20. århundret kjempet de også om å være Englands mest suksessrike fotballag.
Paris St. Germain – Olympique Marseille
”Le Classique” er et relativt nytt oppgjør, og rivaliseringen startet reellt sett først på slutten av 80-tallet. Da var Marseille totalt dominerende i fransk fotball, og tv-selskapet Canal+ kjøpte Paris St. Germain det det formål å skape en rival som kunne gjøre fransk fotball mer interessant. Det lykkes, spesielt fordi det i forveien er et stort motsetningsforhold mellom den fattige havnebyen Marseille i Sør-Frankrike og hovedstaden Paris. Den mediskapte rivaliseringen var faktisk en så stor suksess, at PSG – I’OM er det klart farligste fotballoppgjøret i Frankrike med tallrike arrestasjoner, sårede og enkelte dødsfall i kjølvannet.
Barcelona – Real Madrid
El Clásico er oppgjøret mellom de klart mest suksessrike klubbene i spansk fotball. Men det er også et oppgjør mellom den spanske sentralmakten i Madrid og den økonomisk sterke og uavhengige regionen Catalonia i det nordøslige Spania, med ekko fra den spanske borgerkrigen i 1936 til 1939.
Barcelona ble sett på som en venstreorientert klubb, og catalansk språk, identitet og kultur ble undertrykt inntil diktatoren Francos død i 1975. Omvent hadde Real Madrid en privilegert status under Franco, og det gamle hatet videreføres i dag. Ikke bare av de lokale, men også av klubbenes mange utenlandske fans som knapt kjenner den historiske årsaken.
Celtic – Rangers
The Old Firm mellom de to Glasgow-klubbene er et av de aller mest berømte lokaloppgjørene i hele verden. Rivaliseringen mellom klubbene har kraftige religiøse og politiske undertoner. Celtic har et sterkt irsk preg, er overveiende katolsk og på republikanernes side i den nordirske konflikten. Rangers er derimot protestanter og loyalister. Når Celtic og Rangers spiller, er tribunene fylte med irske flagg på Celtics område, mens Rangers’ område preges av britiske Union Jack. Alt er til stor irritasjon for de aller fleste andre skotske klubber, i det de savner de skotske flaggene.
Fenerbahce – Galatasaray
Kampen om Istanbul er uten tvil det vildeste oppgjøret i europeisk fotball. Opprinnelig handlet rivaliseringen om at Fenerbahce var den fattige arbeiderklubben fra den asiatiske siden av Bosporusstredet, mens Galatasaray var den pene rikmannsklubben fra den europeiske siden. Men i dag handler rivaliseringen mer om at de to klubbene er de klart mest vinnende i tyrkisk fotball.
Lån penger til en fotballtur hos Nanofinans
Det er ingenting som kan måle seg med en skikkelig fotballopplevelse. Og det er ikke alltid pengene strekker til. Da kan det være greit å låne penger. Nanofinans.no er en låneformidler som videresender søknaden din til 13 forskjellige låneutbyder. Du behøver ikke å søke om å låne så mange penger, bare det du trenger til å komme frem og tilbake til fotballkampen med billett til kampen. Søk for eksempel om lån på 8000 kroner hos Nanofinans.no i dag, og realiser fotballdrømmen din.
Hos Nanofinans kan du få lån med nominell rente fra 6,39% opp til 21,95%, mens den effektive renten kan variere fra 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel tar opp et lån på 150 000 kroner med en effektiv rente på 13,2% over 10 år, vil kostnaden bli på 112 573 kroner. Totalt blir det altså 262 573 kroner.