Hvem er Ole Gunnar Solskjær?

Dette spørsmålet virker tåpelig for mange. Hvem husker vel ikke Solskjær? Den krøllhårede kristiansunderen som i sin tid endte opp med å bli en av de viktigste spillerne i Manchester United, og ble således en legende. Dette er mannen som scoret vinnermålet mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999 og dermed sikret at United vant “The Treble“, som det heter. United-fans glemmer ikke så lett.

Nå som Solskjær i skrivende stund nettopp har blitt ansatt som permanent Manchester United-manager, dukker likevel spørsmålet om hvem han er opp igjen. Det kan sies at dette spørsmålet med tiden begynner å bli legitimt. Det er nemlig en stund siden 1999 og The Treble. Selv om Solskjær var aktiv som spiller til vel ut i 2000-tallet begynner det å ha gått såpass lang tid at yngre fotballfans, inkludert her i Norge, ikke kjenner til mannen og hans meritter.

Ole Gunnar Solskjær trenger ingen introduksjon blant hverken nordmenn eller United-fans i noen deler av verden, kanskje bortsett fra den yngre delen av millenniumsgenerasjonen, samt de enda yngre. Det at så mange av de unge nå faktisk lurer på hvem han er, er kanskje et vitne om hvor fort tiden går.

For de som er unge og ikke så godt oppdaterte, kan vi fortelle litt om mannen. Spillerkarrièren hans startet i Clausenengen FK, hvor han endte opp med å score 115 mål på 109 kamper. Laget spilte i 2. divisjon den gangen. Åge Hareide fikk i 1994 hentet Solskjær til Molde for 200 000 kr, hvilket er en vanlig sum å få i forbrukslån. Dette ga ham sjansen til å markere seg i Tippeligaen. Han scoret 21 mål for Molde i sitt første år, og ble tatt ut til landslaget.

Det var da Sir Alex Ferguson hentet ham til Manchester United i 1996 at Solskjærs spillertalent ble vist for et internasjonalt publikum. Han scoret mål i bøtter og spann, og ofte etter å ha kommet inn som innbytter. “The baby-faced assassin” ble fort en yndling. Vinnermålet i Champions League-finalen, samt hans ubetingede lojalitet til klubben gjorde ham til en legende. Det var derfor surt for United å ta farvel med ham når det en gang ble tid for Solskjær å legge opp som spiller for å starte sin trenerkarrière.

Fra og med januar 2011 tok Solskjær over som hovedtrener for Molde, og vant etter hvert to seriemesterskap. Suksessen hans som trener ble lagt merke til i utlandet, og Solskjær fikk i 2014 sjansen til å bryne seg på en større oppgave – i Premier League. Dessverre ble hans treneropphold i Cardiff City en fiasko, og det endte med nedrykk. Det så ut til at Solskjærs Premier League-dager var talte.

I alle fall helt til 2018, da det ble klart at Solskjær ble ansatt som midlertidig Manchester United-manager. Som sikkert alle har fått med seg, gikk dette såpass bra at han fikk permanent ansettelse. Der noen spør hvem Solskjær ier/i, spør vi heller hvem han ikommer til å bli/i, og håper han lykkes i det som kanskje er verdens mest krevende managerjobb.