Kvinnefotball opp igjennom tidene

 

Kvinnefotball er i dag en svært utbredt og populær sport, og den var også en av de første store lagidrettene som kvinner kunne konkurrere i. I Norge er fotball den sporten som har aller flest kvinnelige utøvere, og det norske landslaget har i lange perioder gjort det svært godt også internasjonalt.

Historisk var ikke fotball en sport som ble ansett som passende for kvinner, ettersGirl Kicks Ball Up Fieldom det var mange som så det som en alt for maskulin aktivitet for kvinner å bedrive. Først på banen bokstavelig talt var Storbritannia. Allerede i 1881 ble det spilt landskamper for kvinner, mellom storrivalene Skottland og England. Dette var dog i fotballens spede begynnelse, og fotballhistorikere er ikke helt enige om hvorvidt det som ble spilt faktisk var ren fotball eller om det også hadde en del rugby i seg. Mot slutten av 1800-tallet ble spillet dog mer populært, og fra starten av 1900-tallet ble sporten også mer utbredt som en form for bedriftsidrett. Dette gjaldt da kvinner ansatt i tungindustrien. Som et direkte resultat av at mange menn ble sendt ut i krig under første verdenskrig var det kvinner som tok over jobbene i for eksempel ammunisjonsfabrikkene, og lag fra ulike fabrikker møtte hverandre i tilskuervennlige kamper gjennom hele krigen.

Etter krigen falt interessen for kvinnefotball, til tross for at flere europeiske land fortsatt sendte sine landslag ut på tokt. Det var dog først etter andre verdens krig at interessen virkelig vokste frem ibritish_ladies_football_clubgjen, og i 1970 var kvinnefotball blitt en godkjent sport i størsteparten av Europa. I Norge ble kvinnelandslaget startet opp offisielt i 1978. Det første europamesterskapet ble arrangert i 1984, dog var dette et uoffisielt arrangement og det første offisielle mesterskapet ble ikke avholdt før i 1991. Dette var faktisk også samme år som det første verdensmesterskapet for kvinner ble avholdt.

Samtidig vokste klubbfotballen for kvinner frem, og her var både Sverige og Danmark tidlige på banen med turneringer. Med turneringer i flere land ble det også interesser for ligaer, og disse begynte å vokse frem mot slutten av 80-tallet.